Güneş ışınlarının faydasının yanı sıra zararlarını da bilmeyenimiz yok artık. Hatta bilgisayarlarımızın ışığı, floresan lambalar bile cildimize zarar verebiliyor. Bunlardan korunmak için de yaz-kış güneş koruyucular kullanmaya özen gösteriyoruz. Genellikle güneş koruyucu alırken koruma faktörüne ve cilt tipimize uyan ürünler almaya çalışıyoruz. Peki şimdiye kadar hiç düşündünüz mü ? Güneş koruyucu kremleri doğru kullanıyor muyuz ya da doğru ürünü seçiyor muyuz ?
Sevgili Funda 'nın davetiyle geçtiğimiz hafta sonu güneş koruyucularla ilgili bilgilenmek adına Köroğlu Eczanesi 'nde buluştuk. Eczacı Koray bey bizlere gerçekten faydalı bilgiler verdi. Bildiğim bazı şeylerin doğru bazılarınınsa eksik ya da yanlış olduğunu öğrendim bu buluşmada.
Fotoğraf: @basakbasaranphotography |
Mesela makyaj yapacağımız zaman eğer güneş kremi de süreceksek bazen renkli ten ürünümüzle ( fondöten, bb-cc krem ) güneş kremimizi karıştırıp hem zamandan kazanıp hem de güneşten korunduğumuzu düşünüyorsak eğer yanılıyormuşuz. İki ürünü karıştırdığımızda ben güneş koruyucunun etkisinin azaldığını düşünüyordum ki meğerse eksik biliyormuşum. Böyle yaptığımız zaman güneş koruyucu ve renkli ten ürünü içerisinde bulunan maddeler etkileşime girerek cildimize zarar verebilirmiş. Ya da içeriklerinde bulunan herhangi bir maddenin miktarı izin verilen standartlar içerisindeyken iki ürünü karıştırdığımızda miktarı arttırıp yine cildimize zarar verebilirmişiz. Eczacı Koray bey bunun yüzde yüz olmasa da olasalık dahilinde olabileceği için ürünleri karıştırmadan kullanmamız gerektiğini anlattı bizlere.
Temiz cildimize önce güneş koruyucumuzu yaklaşık 10 dakika sonra da renkli ten ürünümüzü sürmenin daha doğru bir uygulama olduğunu söyledi Koray bey.
Benim o kadar vaktim yok ve hiç pratik değil diyorsanız eğer renkli güneş koruyucular pratik bir çözüm olabilir.
Fotoğraf: @basakbasaranphotography |
Hiç dikkat ettiniz mi, güneş koruyucu kremlerin üzerinde 50 SPF, 30 SPF gibi koruma faktörü değerleriyle birlikte bir de UVA-UVB gibi terimler de yazıyor. UVA ve UVB nedir ve güneş koruyucu alırken hangisine dikkat etmeliyiz diye de sorduk Koray beye. Ve Koray beyin cevabı da şöyleydi:
" Güneş ışınları dalga boylarına göre UVA, UVB ve UVC olarak 3'e ayrılır. Bunlardan UVA her yere ulaşır kolay yayılır, UVB nispeten daha az yayılır ve bizim için deride D3 vitamin sentezi için önemlidir. Günümüzde üretilen güneş kremleri bu ikisini de dikkate alarak üretilir. Eğer cidden bu ışınlardan korunmak istiyorum derseniz önce UVA sonra UVB'yi tercih etmek gerekir. "
Benim için oldukça keyifli ve faydalı bir buluşma oldu. Böyle faydalı buluşmaları daha sık yapmalıyız aslında.
Son uyarıyı da yazayım ve kaçayım bugünlük :))
Güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce güneş koruyucumuzu sürüp 2-3 saatte bir yenilmemiz gerekiyormuş. Yenileme işini pek beceremesem de 20 dakika önce sürmeyi ihmal etmiyorum.
Görüşmek üzere...
Mesela 50 koruma faktöründeki 50'nin 50 dakika olduğunu biliyor muydunuz?
YanıtlaSilTam olarak böyle değil aslında ve kişiden kişiye değişkenlik gösteriyor. Mesela siz güneş altında 10 dakika durduğunuz da kızarıyorsunuz diyelim, ben de 5 dakikada kızarıyor olayım. 50 faktör sizi 10x50:500 dk korurken beni 5x50:250 dk koruyor. Bu süreler de sabit değil.Çünkü terlemek, denize, havuza girmek gibi etkenler koruma süresini azalabiliyor..
SilKaçırdığım her şeyi yazında anlatmışsın, eline sağlık :) Öperim çok!!
YanıtlaSilYorumun için teşekkür ederim. Ben de çok öpüyorum :)
SilÇok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık :) birkaç yerde güneş kremlerinin kansere yol açtığı yazıyordu ama sürmezsek de lekeler oluşuyor kafamda deli sorular :(
YanıtlaSilKimyasal koruyucular kanser yapıyor fiziksel olanlar daha iyi, D vitamini sentezini engelliyor zararlı gibi daha da çoğaltabiliriz bu deli soruları. Dediğin gibi bu sorular içinde kafa karışıklığı yaşıyoruz ama yine de lekelenmemek adına kullanmaya devam ediyoruz.
SilYorumun için çok teşekkür ederim, sevgilerimle :)
Ben doğru kullanmıyormuşum meğer, en çok bana yaradı bu etkinlik :)
YanıtlaSilŞaka bir yana, güneş kremini tekrarlamanın bu kadar fark ettireceğini hiç bilmezdim..
Sevip de kavuşamayan, özleyip de barışamayanlar için Candan Erçetin'den geliyor: Ben ne çok hata yapmışım meğer :/
Biz ne çok şey bilmiyor muşuz meğer, gözü kapalı krem sürüyor muşuz meğer, tüplerce krem bitmiş biz öylece kalmışız meğer ... Bu böyle gider de gider :))))
Sil